Bir işletme kurmanın ve onu emin adımlarla büyütmenin en zorlu adımı, finansal yönetim ve planlama aşamasıdır. İşletmenizin başarısı için mutlaka iyi bir finans yönetimi yapmalısınız. Siz de işletmenizi hedefleriniz doğrultusunda ileri taşımak için finansal planlama ve yönetim taktiklerine ihtiyaç duyuyorsanız listelediğimiz ipuçlarını inceleyebilir, işletmenizin mali ayağını güçlendirebilirsiniz.
1. Finansal İş Planınızı Hazırlayın
Finansal iş planı, temel anlamda işletmenin mali durumunun genel bir incelemesinin ve büyümesi için geleceğe yönelik tahminlerin yer aldığı plandır. Küçük işletmenizin büyümesini ve emin adımlarla sektörde ilerlemesini istiyorsanız mutlaka bir finansal iş planı oluşturmalısınız. Planınızda satış tahmini, gider tablosu, nakit akış projeksiyonu, başa baş analizi, finansal durum tablosu ve operasyon planına yer vermelisiniz.
Finansal iş planı sayesinde işletmenizin mali durumu hakkında daha net ve objektif bir görüş edinebilirsiniz. İşletmenizin gelecekteki pozisyonu için daha bilinçli kararlar alabilir, yeni hedefler belirleyebilirsiniz. Kendi başınıza bu denli detaylı bir plan hazırlamakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız mali müşavirinizle görüşebilirsiniz.
2. Kendinize Maaş Verin
Bir KOBİ işletiyorsanız özellikle ilk başlarda kendiniz için bir maaş gideri oluşturmak istemiyor, tüm gelirinizi işletmenize ayırmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Ancak kendi kişisel giderlerinizi sürdürülebilir şekilde karşılayabilmek için birlikte çalıştığınız herkese yaptığınız gibi kendinize de ödeme yapmalısınız. Bunun için finansal planınıza uygun olarak kendinize bir maaş belirlemeli ve düzenli olarak maaşınızı ödemelisiniz.
3. Nakit Akışınızı Düzenli Hâle Getirmek İçin Stratejiler Belirleyin
Küçük işletmenizde dönemsel olarak nakit akışında iniş ya da çıkış gözlemliyor olabilirsiniz. Satışlarınızın düşük olduğu dönemlerde kârlılığınızı hızlı bir şekilde artırmak için satış stratejilerinden yararlanabilirsiniz. Bunlardan bazıları:
- Müşterilerinize flaş satış avantajı sunabilirsiniz.
- Birkaç farklı ürün ya da hizmetten oluşan paketler oluşturabilirsiniz.
- Mevcut müşterileriniz için özel teklifler ya da yönlendirmeler hazırlayabilirsiniz.
- Müşterilerinize bir hizmeti yıllık kullandırmak için on aylık bir ödeme planı sunmak ve yıllık satış yapmak gibi teşvikler sunarak erken ödeme alabilirsiniz.
4. Maliyetlerinizi Düşürmeyi Deneyin
Küçük işletmenizin kârlılığını korumak ve artırmak için düzenli olarak maliyet kontrolü yapmanız önem taşır. Hâlihazırdaki tedarikçilerinizle görüşerek daha uygun maliyetli seçeneklerin olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Aynı hizmet ya da ürünleri daha düşük fiyatlarda sunan farklı satıcıları araştırabilirsiniz. Toplu alımlarınızı artırarak maliyetlerinizi hafifletmeyi deneyebilirsiniz. Eğer mevcut tedarikçileriniz zaten uygun maliyetliyse harcama kontrolü yaparak maliyetlerinizi azaltmanın başka yollarını bulmaya çalışabilirsiniz.
5. Riskleri Azaltın
Bir işi yürütmek, birçok riski beraberinde getirir. Bazı riskler telafi edilebilen kayıplar yaşatırken bazıları işinizin sonlanmasına sebep olabilir. Bu nedenle küçük işletmenizi etkileme olasılığı bulunan fiziksel, konum ya da insan kaynaklı, stratejik ve teknolojik riskleri detaylı bir şekilde belirlemeli; sonra da her biri için ayrı ayrı tedbir almalısınız. Bu tedbirler arasında işletmeniz için bir sigorta yaptırmayı da mutlaka düşünmelisiniz.
6. Yatırımlarınızı Çeşitlendirin
Küçük bir işletme sahibi olarak elde ettiğiniz tüm kârı işinizi geliştirmek için kullanmak istiyor olabilirsiniz. Ancak tasarruflarınızın bir kısmını farklı şekillerde değerlendirmek, sürekli değişen küresel piyasalar göz önüne alındığında mantıklı bir yaklaşım olabilir. Kapsamlı bir şekilde oluşturacağınız yatırım değerlendirme portföyü, işletmeniz ekonomik olarak zorlu dönemlerden geçse dâhi devamlı bir gelir akışı oluşturmanızı sağlayabilir.
Siz de bin bir emekle elde ettiğiniz kârınızı ve birikimlerinizi kolay bir şekilde değerlendirmeye başlamak istiyorsanız bunun için cep telefonunuza Hayat Finans uygulamasını indirebilirsiniz. Uygulama üzerinden müşteri temsilcimizle iletişime geçebilir, farklı hesap türleri hakkında bilgi aldıktan sonra dilediğiniz hesabı kolayca açtırabilirsiniz. Hesaplarınızı Hayat Finans Mobil uygulaması ya da İnternet Bankacılığı üzerinden rahatlıkla yönetebilir, yatırımınızı çeşitlendirmeye hemen başlayabilirsiniz.