Hayat Finans Mobil

Türkiye'nin İlk Dijital Bankası

Bütçe yönetimi yapmak paranın doğru değerlendirilmesi bakımından oldukça önemlidir. Doğru bir planlama ile gelir ve gider dengesi sağlanabilir. Eğer bütçe yönetimi nedir, bilmiyorsanız ve finansal durumunuzu düzenlemekte zorlanıyorsanız bu kavramı derinlemesine inceleyebilirsiniz. Sunduğumuz püf noktaları hayata geçirebilir, bu sayede bütçenizi daha doğru bir şekilde yönetebilirsiniz.

Bireysel Bütçe Yönetimi Nedir?

"Bireysel bütçe yönetimi nedir?" sorusuna "Kişinin; gelirlerini belirlemesi, harcamalarını dengede tutması, borçlarını yönetmesi ve tasarruf hedeflerine ulaşması için belirlediği bir strateji." olarak cevap verilebilir. 

Neden Bütçe Planı Yapmalıyız?

Refah seviyesini yükselten ve borçlanmayı azaltan bütçe planlaması, maddi durumun iyileşmesinde ve güçlendirilmesinde etkili bir rol oynar. İşte bütçe planı yapmanın size sağlayacağı yararlardan bazıları:

1. Parayı Bilinçli Şekilde Yönetirsiniz

Bütçe yapmak aylık harcamalarınızdan kalan tutarı daha iyi yönetmenize yardımcı olur. Öncelikli harcamaların belirlenmesini sağlayan bu yöntem, bireylerin harcama alışkanlığını daha rasyonel hâle getirir.

2. Borçlarınızı Kontrol Altında Tutabilirsiniz

Bütçe yönetimi ekonomik dengenin güçlendirilmesine dayanır. Bu dengede giderlerin gelir karşısında azalması prensibi benimsenir ve mümkünse geliri artırma yoluna gidilir. Doğru bir bütçe planlaması borçlarınızı kontrol altına alabilmenizi sağlar. Bu sayede faiz maliyetlerinden de kurtulabilirsiniz.

3. Mali Hedeflere Odaklanmanızı Sağlar

Bütçe planı oluşturmak sahip olduğunuz maddi varlıkları en iyi şekilde değerlendirmenizi sağlar. Ev almak, iş kurmak gibi hedeflerinize ulaşabilmenize yardımcı olur.

4. Olası Risklere Karşı Tedbirli Olursunuz

Bütçe planlaması finansal kriz durumunda kalkan görevi görür. Paranın en doğru şekilde kullanıldığı ve değerlendirildiği noktada olası risklere karşı hazırlıklı olursunuz. Yatırım araçlarıyla veya doğrudan nakit olarak yapılan yatırımlar, finansal dalgalanmalara karşı daha dirençli olmanızı sağlar. 

5. Daha İyi Bir Gelecek Vadeder

Bütçe planı yapmak emeklilik dönemi için iyi bir yatırımdır. Gelir/gider dengesini oluşturduğunuzda geleceğiniz için yatırım yapabilme olanağı elde edebilirsiniz.

Başarılı Bir Bütçe Planı Nasıl Hazırlanır?

Bütçe planlaması yapmaya karar verdikten sonraki aşama bütçe planını doğru şekilde hazırlamak olacaktır. "Bütçe yönetimi nasıl yapılır?" sorusuna verilebilecek cevapları birlikte inceleyelim: 

  • Bütçe Takibi Yapın

Bütçe planı hazırlarken öncelikle bütçenin takibini yapmak ve onu doğru şekilde analiz etmek gerekir. Bu analizde toplam gelir ve giderlerinizin tamamını belirlemelisiniz. Analiz sonucunda elde ettiğiniz veriler, bütçe planınızın temelini oluşturur.

  • Zaman Dilimi Belirleyin

Bütçe planınız için bir zaman aralığı seçerek hedefinizi haftalık, aylık veya yıllık olarak belirleyebilirsiniz. Planlamanızı da bu zaman dilimi içerisindeki finansal akışınıza göre daha stratejik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Belirlenen sürenin sonunda bütçe döneminin nasıl geçtiğini, hedeflerde güncellemeye ihtiyaç olup olmadığını görebilirsiniz.

  • Acil Durum Fonu Oluşturun

Güvenli bir bütçeye sahip olmak için olası dalgalanmalara karşı tedbirli olmak gerekir. Bunun için acil durum fonu oluşturabilirsiniz. Böylece olası riskler ve olağan dışı durumlara karşı sizi idare edecek bir kaynağa sahip olursunuz. 

  • Esneklik Payı Bırakın

Bütçe planınızı oluştururken belirli bir esneklik payı bırakın. Bu sayede beklenmedik harcamaları finanse edebilmeniz mümkün olur. Esneklik aynı zamanda bütçenizin çok daha sürdürülebilir olmasını sağlar.

Gelir ve Gider Nasıl Tespit Edilir?

Gelir ve giderlerin tespit edilme yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Finansal Akışınızın Kaydını Tutun 

Finansal akışınızı detaylı olarak incelemek ve ihtiyaç duyduğunuz bilgilere ulaşmak için gelir/gider kaydı tutabilirsiniz. Böylece giderlerinizin genel durumu hakkında fikir sahibi olursunuz.

Maaş, iş geliri, diğer kaynaklar ve dönemsel ödemelerin; temel giderler, ulaşım, eğitim, sağlık, eğlence, tasarruf, yatırım ve borç ödemelerinin tamamını kalem kalem belirlemelisiniz.

  • Faturalarınızı Takip Edin

Harcamaların takibini gerçekleştirmek için fatura kontrolünü tercih edebilirsiniz. Giderlerinizi kategorize ederken de yine faturalardan yararlanabilirsiniz.

  • Bankacılık Uygulamalarından Faydalanın

Teknolojinin sunduğu imkânlardan biri de bankaların mobil uygulamalarıdır. Bu uygulamalar sayesinde gelirinizi takip edebilir, harcama kontrolü sağlayabilirsiniz. 

 

Tasarruf Etmenin Etkili Yolları Nelerdir?

Birçok kişi tasarruf etmek istese de tasarruf etmeye başlamakta ve devamlılığı sağlamakta çoğu zaman zorlanıyor. Doğru tekniklerle tasarruf etmek ve bütçenizi doğru şekilde yönetmek için birkaç püf nokta paylaştık:

  • Alışverişe Çıkarken Liste Yapın

Satın aldığınız ürünlere gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünmelisiniz. Gerçekten ihtiyacınız olan ürünleri satın almak için liste yöntemine başvurabilirsiniz. Böylece gereksiz harcamalardan kaçınabilirsiniz.

  • Enerjiden Tasarruf Eden Eşyalara Yönelin

Hayatı kolaylaştıran ve herkesin kullandığı beyaz eşyalar bazen yüksek faturalara sebep olabilir. Enerjiden ve bütçeden tasarruf etmek için tasarruflu beyaz eşyalar, elektronik ürünler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca tüm alışverişleriniz için indirim ve kampanyaları da takip etmeyi unutmayın.

  • Kafe ve Restoran Harcamalarını Sınırlandırın

Kafe ve restoran harcamaları bazen göz ardı edilen bir harcama kalemi olabiliyor. Tasarruf etmek ve harcamaları kontrol altına almak istiyorsanız dışarıda yemek yemeyi sınırlandırmak da bir seçenek olabilir.

Borç Yönetimi ve Bütçeleme Arasındaki İlişki Nedir?

Her iki kavram da mali istikrarın sağlanması, gelir/gider dengesinin kurulması ve finansal hedeflere ulaşma konusunda bireye yardımcı olan stratejilerdir. Bu bakımdan iki kavram arasında yakın bir ilişki olduğu söylenebilir. Bu iki strateji aynı zamanda birbirini tamamlar. Bireylerin mali başarıları da bu stratejilerin başarılı bir şekilde birleştirilebilmesine bağlıdır. 

Acil Durum Fonu Nedir? 

Acil durum fonu, bireyin ekonomik durumunun risk altına girmesi ihtimaline karşı oluşturulan bir güvencedir. Temel özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • Belirli bir dönemde yaşam maliyetlerini karşılamayı sağlar,
  • Kolayca erişilebilecek likit varlıklarda tutulur,
  • Belirli zaman aralıklarına gözden geçirilir ve güncellenir.

Acil Durum Fonu Nasıl Oluşturulur?

Kendinizi güvende hissetmek ve risklere karşı tedbirli olmak için acil durum fonu iyi bir seçenek olabilir. Bankalar aracılığıyla oluşturmanızın mümkün olduğu acil durum fonunu dilerseniz kendiniz de gelirinizden belli bir miktar ayırarak gerçekleştirebilirsiniz.

Finanslar Hedefler Nasıl Belirlenir ve İzlenir?

Finansal hedefleriniz için harekete geçmeden önce hedefinizi belirmeniz gerekebilir. Emeklilik planı veya taşıt alımı gibi uzun vadeli bir hedef de belirleyebilirsiniz, borçlarınızı kapatmak ve birikim yapmak gibi kısa vadeli hedeflere de yönelebilirsiniz.

Hedefiniz her ne olursa olsun ona ulaşmak için izleyeceğiniz yolun sonuç vermesi gerekir. Gerçekçi ve ulaşılabilir bir yol izlemek hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırır.

Finansal hedeflerinizi belirlemekte zorlanıyorsanız telefonunuza Hayat Finans Mobil uygulamasını yükleyebilir, temsilcinizle görüşebilirsiniz. Böylece bir banka hesabı açtırarak bütçenizi daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz!

HAYAT’lı Olmanın
Tam Zamanı!

{0} numaralı hattınıza güvenlik için doğrulama kodu gönderilmiştir.
Lütfen gönderilen doğrulama kodunu saniye içinde giriniz.