Hayat Finans Mobil

Türkiye'nin İlk Dijital Bankası

Finansal Okuryazarlık: Kişisel Finans Yönetimi için Temel Bilgiler

Kişisel finans yönetimi yapmak en az para kazanmak kadar önemli. Başarılı şekilde kişisel finans yönetimi yaptığınızda hem refah içinde yaşayabilirsiniz.

Finansal Okuryazarlık: Kişisel Finans Yönetimi için Temel Bilgiler
Kişisel finans yönetimi yapmak en az para kazanmak kadar önemli. Başarılı şekilde kişisel finans yönetimi yaptığınızda hem refah içinde yaşayabilir hem kendinizi maddi konularda bağımsız ve rahat hissedebilirsiniz. Eğer kişisel finans yönetimi konusunda yeterince bilginiz olmadığını düşünüyorsanız temel finans kavramlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca derlediğimiz finansal stratejileri uygulamaya başlayarak daha iyi finansal koşullara kavuşabilirsiniz.

Bilmeniz Gereken Temel Finans Kavramları

Kişisel finans yönetimi, kısaca "parayı yönetmek" anlamına gelen bir kavramdır. Etkili finans yönetimi ile finansal hedefler belirlenir, bu hedefler için bir yol haritası çizilir ve uygulamaya geçilir. Başarılı şekilde kişisel finans yönetimi yapmak için işe finansın beş temel kavramını öğrenerek başlayabilirsiniz.

Gelir

Gelir kişisel finansın başlangıç noktasıdır. Maaş, ikramiye, emekli aylığı, temettü ve diğer tüm nakit girişleri gelir kapsamında değerlendirilir. İyi bir finans yönetimi, gelirlerinizi doğru bir şekilde değerlendirmenize bağlıdır.

Harcama

Harcama "kişinin mal ya da hizmet satın almak için gelirini kullanması" olarak tanımlanabilir. Parasal dengenin sağlanması için her zaman gelirinizden daha az harcama yapmanız önem taşır. Aksi takdirde bütçenizde açık verebilir, bu nedenle borçlanmak zorunda kalabilirsiniz.

Tasarruf

Kişisel finansla ilgili en önemli kavramlardan biri olan tasarruf, tüm harcamaları gelirden çıkardıktan sonra geriye kalan miktarı ifade eder. Ancak harcamalarınızı yapmadan önce de belirlediğiniz bir tutarı tasarruf için ayırabilirsiniz. Tasarruflarınızı enflasyon karşısında değer kaybetmeyecek şekilde biriktirebilir ya da yatırım olarak değerIendirebilirsiniz.

Yatırım

Yatırım; parayı hisse senetleri, yatırım fonları, emlak ve tahviller gibi varlıklara yatırarak bu varlıklar üzerinden gelir elde etmeye dayanır. Yatırım ile tasarruf kavramları sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da ikisi arasında belli başlı farklar olduğunu söyleyebiliriz. Bu farklardan en belirgini, alınan risktir. Tasarruf minimum riskle düşük kâr getirirken yatırım daha yüksek riskle daha yüksek getiri sağlayabilir. Yatırım, kâr elde etmek için yapılsa da zararla da sonuçlanabilir. 

Tedbir

Finans yönetiminde tedbir almanın yeri çok önemli. Alacağınız tedbirler; bireylerin ve ailelerinin zor durumları ya da hastalık, kaza gibi öngörülemeyen olayları daha kolay atlatmasına yardımcı olur. Hayat ve sağlık sigortası, ipotek, emeklilik ve emlak planlaması gibi uygulamalar tedbir almaya örnek gösterilebilir.

Kişisel Finansın Temel Prensipleri

Başarılı şekilde kişisel finans yönetimi yapabilmek için yararlanabileceğiniz bazı ipuçları var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Bütçe Hazırlayın

Finansal durumunuzu doğru bir şekilde yönetebilmek için yapmanız gereken ilk şey bütçe hazırlamak. Bütçenizi hazırlarken net gelirinizin yarısını aylık ihtiyaçlarınız için kullanabilirsiniz. Gelirinizin %30'unu alışveriş, gezi, hobi ya da eğlence giderleriniz için harcayabilir; geriye kalan %20'lik bölümünü ise borçlarınız ya da birikimleriniz için ayırabilirsiniz. Bütçeniz doğrultusunda hareket ederek gelir gider dengesini kurabilirsiniz.

2. Acil Durum Fonu Oluşturun

Evinizdeki bir beyaz eşyanın bozulması, aracınızın arıza yapması ya da aniden işten çıkarılmanız hâlinde borçlanmadan bu giderlerinizi karşılayabilecek bir birikiminiz var mı? Eğer cevabınız "Hayır." ise hiç zaman kaybetmeden bir acil durum fonu oluşturmalısınız. Fonunuzda en az üç ay, mümkünse altı ay boyunca temel giderlerinizi karşılayacak kadar tutarı bulundurmaya özen gösterebilirsiniz.

3. Hedef Belirleyin

Gelecekte finansal açıdan daha iyi bir durumda olmak istiyorsanız kendinize finansal hedefler koymalısınız. Sonrasında oluşturduğunuz hedefleri hangi zaman aralığında gerçekleştirebileceğinizi belirleyerek hedeflerinizi kısa ve uzun vadeli olarak sınıflandırabilirsiniz.

4. Tasarruflarınızı Değerlendirin

Kişisel finans yönetimi yaparak gelir gider dengesini kurmayı başardıysanız tasarruf etmeye başlamış olmalısınız. Tasarruflarınızı en iyi şekilde değerlendirmek için cep telefonunuza Hayat Finans Mobil uygulamasını indirebilirsiniz. Sonrasında farklı hesap seçeneklerimiz arasından istediğiniz hesabı kolayca açabilir, tasarruflarınızı değerlendirmeye başlayabilirsiniz.

HAYAT’lı Olmanın
Tam Zamanı!

{0} numaralı hattınıza güvenlik için doğrulama kodu gönderilmiştir.
Lütfen gönderilen doğrulama kodunu saniye içinde giriniz.