Geleceğinizi güvence altına almak için tasarruf etmek istiyor ancak bunu nasıl yapacağınızı bilemiyorsanız yalnız değilsiniz! Para biriktirmek çoğu kişi için epey zorlayıcı. Çünkü bunun için giderleri azaltmak hatta mümkünse gelirleri artırmak gerekir. Neyse ki verimli şekilde tasarruf etmenin bazı püf noktaları var. Eğer siz de para biriktirmek istiyorsanız derlediğimiz püf noktaları uygulamayı deneyebilirsiniz.
1. Harcamalarınızı Kaydedin
Tasarruf etmenin ilk adımı harcamalarınızı takip etmekten geçer. Bunu yapabilmek için yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir defter edinebilir, cep telefonunuza bütçe uygulamaları indirebilir ya da bilgisayarınızda bir tablo oluşturabilirsiniz. Ay sonunda tüm harcamalarınızı inceleyerek hangilerinin gerekli, hangilerinin gereksiz olduğuna karar verebilir ve böylelikle ilerleyen zamanlarda gereksiz bulduğunuz harcamaların önüne geçebilirsiniz.
2. Borçlarınızı Kartopu Yöntemiyle Bitirin
Tasarruf etmenin önündeki en önemli engellerden biri borçlar. Bu yüzden tasarruf etmek istiyorsanız öncelikle borçlarınızı kapatmalısınız. Bunu yaparken kartopu yöntemini kullanabilirsiniz:
- Öncelikle tüm borçlarınızı listeleyin.
- Borçlarınızı azdan çoğa doğru sıralayın.
- Her bir borç kalemi için ödemeniz gereken minimum tutarı belirleyin ve bu tutarın üzerine en az miktardaki borcunuzu da ekleyerek ilk ayki ödeme planınızı oluşturun.
- Aynı işlemi bir sonraki ay sıradaki en düşük tutarlı borcunuz için yapın.
- Bu yöntemi tüm borçlarınız bitene kadar uygulamaya devam edin.
3. Bir Şey Satın Almadan Önce Kendinize Bu Soruları Sorun
İnsanlar alışveriş yaparken genellikle satın alma eylemlerinin arkasında ihtiyaç mı yoksa istek mi olduğuna dikkat etmezler. Bu yüzden bilinçli şekilde alışveriş yapmak istiyorsanız bir ürünü satın almadan önce kendinize "Bu ürüne ihtiyacım var mı?" diye sormalısınız. Eğer 10 saniye düşündükten sonra "Evet." cevabını veriyorsanız sormanız gereken ikinci soru ise "Hâlihazırda ihtiyacımı giderecek farklı bir eşyam var mı?". İhtiyacınızı giderek başka bir eşyaya sahip olduğunuzu fark ettiğiniz hâlde yine de alışveriş yapmak istiyorsanız kendinize neden bu eşyaya gereksinim duyduğunuzu sorabilirsiniz.
Kendinize bu soruları sorduktan sonra alışveriş yapma isteğinizin sizden yavaşça uzaklaştığını fark edebilirsiniz. Ancak öyle olmadıysa kendinize birkaç gün zaman vererek alışveriş yapmayı ertelemeye çalışabilir ya da maliyet hesabı yapabilirsiniz.
4. Alışverişe Çıkmadan Önce İhtiyaçlarınızı Listeleyin
Plansız bir şekilde alışverişe çıktığımızda birçoğumuz gereksiz ürünleri satın almaya yöneliriz. Eğer sizin de böyle bir eğiliminiz bulunuyorsa alışverişe çıkmadan önce almanız gereken her şeyi listelemeniz tasarruf yapmanıza katkıda bulunabilir. Örneğin market alışverişi yapacaksanız o hafta hangi yemekleri pişireceğinize karar vererek eksik malzemeleri belirleyebilirsiniz. Kıyafet alışverişi yapacaksanız hangi mağazalardan, hangi ürünleri alacağınıza karar vererek alışveriş sırasında farklı hiçbir dükkâna girmemeyi deneyebilirsiniz.
5. Her Ay Bir Günü Hiç Harcama Yapmadan Geçirin
Tasarruf yapmayı alışkanlık hâline getirmek istiyorsanız her ay bir günü hiç harcama yapmadan geçirmeyi deneyebilirsiniz. O günkü tüm öğünlerinizi mutfağınızdaki malzemelerle pişirebilir, dışarı çıkacaksanız yemeğinizi yanınızda taşıyabilirsiniz. Eğlenmek için kitap okuyabilir, film izleyebilir, parka gidebilir ya da arkadaşlarınızı eve davet edebilirsiniz. Bu uygulamaya alıştıktan sonra ayda iki günü hatta zamanla haftada bir günü harcamasız geçirmeye çalışabilirsiniz.
6. Kullanmadığınız Eşyalarınızı Satın
Kullanmadığınız eşyaları satarak hem evinizdeki eşya yığınından kurtulabilir hem ekstra gelir elde edebilirsiniz. Bunu yapmak için internet üzerinden ikinci el eşya alışverişi yapabileceğiniz sitelere üye olarak artık ihtiyaç duymadığınız eşyalarınızı satabilirsiniz. Böylece ek gelir elde edebilir, kazancınızı bütçenizi rahatlatmak için kullanabilirsiniz.
7. Birikimlerinizi Değerlendirin
Tasarruf etmek her ne kadar önemli olsa da birikimlerinizi güvence altına almak istiyorsanız onları doğru ve verimli şekilde değerlendirmeniz gerekir. Bunun için akıllı telefonunuza ya da tabletinize Hayat Finans Mobil uygulamasını indirmeniz yeterli! Uygulama üzerinden Katılma Hesabı, Dönüşüm Destekli Katılma Hesabı, Yatırım Hesabı ya da Sepet Hesap gibi farklı özelliklerdeki hesap türlerimizi ve yatırım araçlarımızı inceleyerek bilgi alabilir, sonrasında Müşteri Hizmetleri ile görüntülü görüşme yaparak dilediğiniz hesabı açtırabilirsiniz. Böylelikle siz de tasarruflarınızı yastık altında tutmak yerine değerlendirmeye başlayabilirsiniz.