Yenilenebilir Enerji Nedir ve Neden Önemlidir?
Doğanın sahip olduğu düzen içerisinde kendi kendini yenileyebilen, kullanıldıktan sonra aynı şekilde mevcut olabilen enerji kaynaklarına yenilenebilir enerji denir. Bu kaynaklar sürekli olarak yenilenebilen doğal süreçler neticesinde ortaya çıkar ve doğada sınırsız şekilde var olur.
Çevresel sürdürülebilirlik anlamında önemli bir yere sahip olan yenilenebilir enerjinin sağladığı birçok fayda bulunur. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dışa Bağımlılık Azalır: Yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde devletlerin öz kaynakları gelişir ve kendi kendine yetebilme imkânı artar.
- Uygun Maliyetlidir: Yenilenebilir enerji her ne kadar ilk aşamada yatırım gerektirse de uzun vadede fosil kaynaklara göre daha düşük maliyetli olur.
- İstihdam Yaratır: Hızlı büyüyen bir sektör olması dolayısıyla ülke içerisinde istihdamın artmasını sağlayabilir.
- Geleneksel Kaynaklara Göre Daha Temizdir: Fosil yakıtlar hem çevreye hem atmosfere büyük zararlar verir. Yenilenebilir enerji kaynakları bunlara kıyasla daha temizdir.
- Yerel Yönetimlere Fayda Sağlar: Yenilenebilir enerjiyi kullanan yerel yönetimler kendi kaynaklarını oluşturur ve ekonomik olarak güçlenir.
- Kırsal Alanlardaki Enerji İhtiyacını Karşılar: Elektriğin ulaşamadığı kırsal alanlarda oluşan enerji açığını kapatabilir.
Hangi Enerji Kaynakları "Yenilenebilir" Olarak Kabul Edilir, Neden?
Yenilenebilir enerji türleri temel olarak evrenin döngüselliğinden ortaya çıkar. Yenilenebilir enerjilerin "ulaşılabilirlik (accessibility)," "kabul edilebilirlik (acceptability)" ve "mevcudiyet (availability)" kriterlerinin üçünü de karşılaması beklenir.
Yaygın şekilde kabul gören yenilenebilir enerji kaynakları yedi başlıkta değerlendirilebilir.
Güneş Enerjisi
Güneş ışınından yayılan radyan enerjinin özel paneller vasıtasıyla yakalanması; bu sayede ısı, elektrik veya sıcak su gibi kaynaklar elde edilmesidir. Fotovoltaik sistemlerdeyse güneş ışığı doğrudan elektriğe dönüştürülebilir. Tamamen Güneş'ten yararlanılarak üretildiği için yenilenebilir bir kaynaktır.
Rüzgâr Enerjisi
Rüzgârlar dünyanın dönüşü ve ilkim nedeniyle oluşan sıcaklık farklarından ortaya çıkar. Rüzgârın tükenme olasılığı düşüktür. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Rüzgârın kinetik enerjisini rüzgâr türbinleri sayesinde elektriğe dönüştüren sistemdir. Şebekeyi beslemek için kullanılabileceği gibi sabit sistemleri çalıştırmak için de değerlendirilebilir.
Hidroelektrik Enerji
Yüksek debiye sahip su akımlarından yani suyun potansiyel enerjisinden yararlanılarak elde edilen bir enerji türüdür. Bunun için büyük barajlar kullanılabileceği gibi akarsuların içerisine yerleştirilen türbinlerden de yararlanılabilir. Doğada mevcut olan su kaynaklarından yararlanıldığı için yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak nitelenir.
Jeotermal Enerji
Dünyanın oluşumu esnasında yer kabuğunun altında hapsolan ısıdan elde edilen enerjidir. Yer altındaki sıcaklık farkları sürekliliğe sahip olduğu için jeotermal enerji de uzun vadeli bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak görülür. Diğer yenilenebilir enerji kaynakları kadar yaygın kullanılmasa da önemli bir potansiyele sahiptir.
Biyokütle Enerjisi
Henüz fosilleşmemiş bitkisel atıkların yakılması yoluyla elde edilen enerjidir. Aynı zamanda büyük havuzlarda ayrıştırılan biyokütlelerden metan gazı da elde edilebilir. Canlılar dünyada var olduğu sürece bu enerji kaynağı da kullanılabilecektir. Bu nedenle yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak görülür.
Yenilenebilir Enerji Teknolojilerinin Maliyeti Nedir ve Gelişmeler Ne Yöndedir?
Yatırım maliyetleri yüksek gibi görünse de yenilenebilir enerji kaynakları son on yıl içerisinde fiyat avantajını elde etmeye başladı. Ancak yenilenebilir enerji kaynaklarında yatırım maliyetlerinden ziyade KW (kilowatt) başına oluşan maliyet hesaplanmalıdır. Böylelikle fosil yakıtlara göre daha avantajlı olabildiği görülür.
On yıl öncesinde güneş enerjisinden elde edilen elektrik KW başına kömürün yaklaşık 10 katına denk geliyordu. Günümüzde bu sayılar neredeyse eşittir. Hatta kimi zaman güneş enerjisinden daha yüksek verim elde edilebiliyor ve daha az maliyetli olabiliyor.
Dünya'nın enerji ihtiyacı günden güne artarken ülkeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının doğru karar olduğu yönünde hemfikir gibi görünüyor. Hindistan ve Çin gibi dünyanın en kalabalık ülkeleri ve Avrupa gibi ekonomik yönden gelişmiş topluluklar yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma konusunda son derece istikrarlı:
- Hindistan yenilenebilir enerji kapasitesini 2030'a kadar 500 GW'ya (gigawatt) çıkarmayı planlıyor.
- ABD ağırlıklı rüzgâr enerjisine olmak üzere 100 Milyar ABD dolarını aşan yatırım yaptı.
- AB ülkeleri her yıl en az 1 GW güneş enerjisi yatırımı yapıyor. 8 GW'la Almanya bu listeye liderlik ediyor.
- Rüzgâr çiftliklerinin MW (megawatt) başına verimliliği her geçen gün artıyor.
Önümüzdeki beş yıl içerisinde yenilenebilir enerji sektörünün küresel çapta yaklaşık 2.500 GW büyüyeceği tahmin ediliyor.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Gelen Çevresel Avantajlar Nelerdir?
Yenilenebilir enerji kaynaklarının geleneksel fosil kaynaklara göre birçok çevresel avantajı bulunuyor. Genel olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının çevresel avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yenilenebilir enerji kaynakları sonsuz olarak kabul edilir. Her ne kadar kaynak sonsuz görülse de bu kaynağa erişim adına bir yatırım maliyeti gereklidir.
- Düşük emisyon ve sera gazı etkisi sayesinde çevre ve atmosfere zarar vermez.
- Yenilenebilir enerji kaynakları, içerisinde bulunduğu ekosisteme fosil yakıtlı kaynaklara göre çok daha az etkide bulunur.
- Sera gazı yaymadığı için fosil yakıtlı kaynaklar gibi çevre kirliliğine yol açmaz.
- Yenilenebilir enerji kaynakları havayı kirletici etkiye sahip partiküller salmadığı için solunum ve kalp sağlığı sorunlarına neden olmaz.
- Cıva ve kurşun gibi ağır metal atıkları ortaya çıkarmaz ve suları kirletici etkide bulunmaz.
- Biyokütle enerjisi gibi santraller sayesinde atık problemlerinin önüne geçer.
Yenilenebilir Enerji Uygulamalarının Yaygınlaşması İçin Neler Yapılabilir?
Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla yaygınlaşması için bazı temel adımlara öncelik verilmesi gerekiyor:
Ulaşılabilirlik Artırılmalı: Yenilenebilir enerji elde etme yollarının, depolama teknolojilerinin ve bunları üretmede kullanılan tekniklerin gelir düzeyi düşük kesimler için de erişilebilir olması gerekir.
Hammaddeye Erişim Kolaylaşmalı: Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretiminde kullanılan araçlar belli başlı hammaddelere gereksinim duyabiliyor. Bu hammaddelerin dünyanın geneline açılması ve tüm bileşenlere erişimin yaygınlaştırılması gerekiyor.
Politikalar Düzenlenmeli: Yenilenebilir enerji kaynaklarına ulaşımın kolaylaşması adına hükûmetler ve uluslararası kuruluşlar tarafından politikalar düzenlenmeli, hem kamu hem özel sektör bu yönde teşvik edilmelidir.
Yatırımlar Artmalı: Enerji yatırımlarında yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilmesi bu alandaki gelişmelerin hızlanmasına katkı sağlar.
Yenilenebilir Enerji Politikalarının Dünya Genelindeki Etkileri Nelerdir?
Son yıllarda dünya genelinde ilk defa petrol kaynaklı enerjilere olan talep grafiklerinde yatay bir seyir gözleniyor. 2020'nin ortalarından 2050'ye kadarsa bu grafiklerde belirgin düşüşler olması bekleniyor. Kararlaştırılan politikaların uygulanması hâlinde fosil yakıtların enerji piyasalarındaki etkisinin %80'den 2050 yılına kadar %60 civarına düşeceği tahmin ediliyor. Küresel CO2 emisyonlarınınsa 37 milyar tondan 32 milyar tona düşmesi bekleniyor.
Türkiye'yse yenilenebilir enerji kaynakları adına birçok adım atıyor. 2017'de öz kaynaklarını daha fazla kullanma kararı alan Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda dünyada 12., Avrupa'daysa 5. sırada yer alıyor. Türkiye'nin kurulu gücünün %54'ünü, 2022 yılının sonu itibarıyla yenilenebilir kaynaklar oluşturmaktadır.
Uygulanan politikalar sayesinde dünya genelinde birincil enerjinin yaklaşık yedide biri artık yenilenebilir enerjiden sağlanıyor. Yenilenebilir enerji çok hızlı gelişse de hâlâ önünde çok uzun bir yol mevcut. Bu oranın enerji tüketiminde ısıtma, ulaşım ve elektrik kullanımının tamamını temsil ettiğini de hatırlatmak gerek.
Siz de yaşamınızı yenilenebilir kaynaklara göre yeniden kurgulayabilirsiniz. Evinizde veya iş yerinizde güneş enerjisinden faydalanabileceğiniz yöntemler arayabilirsiniz. Bir tüketici olarak seçimlerinizi yaparken yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, sürdürülebilirliğe katkı sunan markaları tercih etmek önemli bir fark yaratır. Örneğin dijital bankacılığa geçiş yaparak bankacılık işlemlerindeki atık üretiminin sınırlanmasını sağlayabilirsiniz. Hemen Hayat Finans Mobil uygulamasını indirerek sürdürülebilir gelecek için bir adım daha atabilirsiniz.