Kira Sertifikası (Sukuk) Nedir?
Kira sertifikası, yatırımcılara ticari gayrimenkullerden elde edilen kira gelirlerine dayalı olarak belirli periyotlarda düzenli veya değişken getiri sağlama amacıyla ihraç edilen bir finansal araçtır. Yatırımcısına İslami prensiplere uygun bir şekilde yatırım yapma imkanı sağlayabilir ve ikincil piyasada işleme konu olabilir.
Kira Sertifikalarının Avantajları Nedir?
1. Düzenli Gelir Sağlar: Kira sertifikaları, ticari gayrimenkullerden elde edilen kira gelirlerine dayalı olarak düzenli gelir sağlar. Yatırımcılar, belirli periyotlarla ödenen kira geliri sayesinde istikrarlı bir gelir akışı elde edebilirler.
2. Çeşitlilik Sağlar: Kira sertifikaları, farklı sektörlerdeki ticari gayrimenkullere yatırım yapma fırsatı sağlar. Bu, yatırımcıların risklerini dağıtarak portföylerini çeşitlendirmelerine yardımcı olur.
3. Profesyonel Yönetim: Kira sertifikalarını ihraç eden şirket veya kuruluşlar, gayrimenkul yönetimi konusunda deneyimli olduğundan. Bu sayede yatırımcılar, profesyonel bir ekibin gayrimenkulleri yönettiği bir yapıya yatırım yapmış olurlar.
4. İslami Finans Prensiplerine Uygunluk: Özellikle İslami finans ilkelerine uygun olarak tasarlanmış kira sertifikaları, faizsiz finans ve helal gelir prensiplerine uygun bir yatırım seçeneği sunar.
5. Gayrimenkul Piyasasına Yatırım İmkânı: Gayrimenkul piyasası genellikle uzun vadeli yatırım fırsatları sunar. Kira sertifikaları, yatırımcılara gayrimenkul piyasasına katılım fırsatı sunarken likiditeyi artırabilir.
6. Rekabetçi Getiri Potansiyeli: Kira sertifikaları, geleneksel sabit gelirli yatırımlara kıyasla daha yüksek getiri potansiyeli sunabilir. Kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler, faiz oranlarına bağlı olmadan artabilir.
7. Kupon Ödeme: Kira Sertifikası, sahibine, kiralanan varlıkların dönemlik sabit kira gelirini alma hakkı verir.
8. Varlığa Dayalı: İhraç edilen bütün sertifikaların temelinde gerçek bir ticari ilişki ve gözle görülebilir maddi bir gerçeklik istenir.
9. Likidite İmkânı: Borsa İstanbul’da kote olduğundan, ikinci el piyasa işlemleri aracılığıyla likidite imkânı bulunur. Yatırımcılar ihtiyaçları doğrultusunda, dilerlerse vadeden önce Kira Sertifikalarını tamamen ya da kısmen nakde çevirebilir.
Kira Sertifikası işlemlerini, çok yakında Hayat Finans Mobil Uygulamamız üzerinden 09.00-17.00 saatleri arasında yapabilirsiniz.
Sukuk İhracı Nedir?
Sukuk, yatırımcılara faizsiz sabit veya değişken getiri sağlayan bir yatırım enstrümanıdır. Devlet ya da şirketlere finansman yaratmak için ihraç edilen sukuk yatırımı yapan yatırımcılar, yatırımları oranında kira sertifikasının ihracına dayanak olan varlık ya da hakkın dönemsel getirisine sahip olurlar.
Sukuk ve bono birbiriyle karıştırılan kavramlardır. Sukuk, bonodan farklı olarak borca değil varlığa dayalıdır. Sukuk ihraç eden şirketler, benzer yatırım enstrümanlarında olduğu gibi sürdürdükleri faaliyetleri şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşmak durumundadır.
Sukuk Almanın Avantajları Nelerdir?
Sukuk satın alarak hem orta hem de uzun vadede sabit getirili, risksiz ve faizsiz bir yatırım deneyimi elde edebilirsiniz. Kira sertifikaları, yatırımcılara, kiralanan varlıklardan elde edilen dönemsel sabit kira getirisi sunar.
Ayrıca ikinci el piyasasında da sukuklar alınıp satılabilmektedir. Bunlarla birlikte sukuk ihracının varlığa dayalı ve şeffaf bir süreç olması yatırımcılar ve kamuoyu açısından güvenilir bir süreç ortaya çıkmasını sağlarken yatırdığınız bedelin ne şekilde değerlendirildiğini takip etme imkanına sahip olursunuz. Hayat Finans Katılım tarafından ihraç edilen kira sertifikalarını yine Hayat Finans Katılım üzerinde teminat olarak da kullanabilirsiniz.
Sukuk Nasıl Alınır? Kİmler Sukuk Alabilir?
Sukuk ihraçları nitelikli müşterilere veya genel müşterilere yönelik olmak üzere 2 farklı türde yapılmaktadır. Nitelikli yatırımcılar için ihraç edilen sukuklardan nitelikli yatırımcılar alım satım yapabiliyorken genel yatırımcılara yönelik yapılan ihraçlardan tüm yatırımcılar alım satım yapabilmektedir.
Hayat Finans Katılım Bankası üzerinden kira sertifikası alım satımı yapmak için Hayat Finans Katılım Mobil veya İnternet Şube üzerinden online olarak yatırım hesabı açabilirsiniz. Yatırım hesabınızı açtıktan sonra kira sertifikası almak istediğiniz tutarı, açtığınız yatırım hesabına transfer ederek işlemlerinize hemen başlayabilirsiniz. Dijital ortamda hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde kira sertifikası yatırımı yapmak isterseniz, Hayat Finans Katılım Mobil uygulamasını indirilebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
İslami finans prensiplerine uygun olarak tasarlanmış kira sertifikaları, yatırımcılara ticari gayrimenkullerden elde edilen kira gelirlerine dayalı olarak düzenli gelir sağlama fırsatı sunan finansal araçlardır.
Sukuk işlemlerinde yatırımcılar vadeye kadar beklemeleri durumunda elde edecekleri getiri, alım yapmış oldukları andaki getiri oranından gerçekleşmekteyken; vadeden önce bozum yapılması halinde kar veya zarar ikinci el piyasa fiyatlarına göre oluşmaktadır.
Dar ve tam mükellef gerçek kişiler ile vakıflar, dernekler ve benzeri tüzel kişilerin Kira Sertifikası alım satımından ve kira ödemesinden oluşan gelirleri yüzde 10 Gelir Vergisi stopajına tabidir. Gerçek kişi yatırımcılar için yüzde 10 oranındaki stopaj nihai vergidir ve yıllık gelir vergisi beyannamesine dahil edilmez.
Anonim, limited ve komandit şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) tabi yatırım fonları ve yatırım ortaklıkları; bunlara benzeyen yabancı fonlar ve ortaklıklar ve benzeri olduğu Maliye Bakanlığı tarafından belirlenenler için Kira Sertifikası alım satımından ve kira ödemelerinden oluşan gelirler yüzde 0 oranında gelir vergisi stopajına tabidir.
Bunların dışında kalanlar yüzde 10 oranında stopaja tabi olup, ödenen stopaj, hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilir. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) mükellefi kurumların Kira Sertifikası alım satım gelirleri üzerinden yüzde 1, kira ödemesi üzerinden ise yüzde 5 BSMV hesaplayıp ödemesi gerekir.
Bu oranlar Maliye Bakanlığı tarafından güncellenebilir.